Çanakkale Şehitlik Turu

Gelibolu Yarımadası, 1915 - 1916 yılları arasında, tarihin gördüğü en kanlı savaşlardan birine sahne olmuş, bu topraklarda İtilaf Devletleri'ne karşı bir destan yazılmıştır.

Canakkale, Türkiye
image
image
image
image
image
image
image
image
Tur Fiyatı: ₺ 900.00

Açıklama

ÇANAKKALE ŞEHİTLİK ABİDESİ 

Gelibolu Yarımadası, 1915 - 1916 yılları arasında, tarihin gördüğü en kanlı savaşlardan birine sahne olmuş, bu topraklada İtilaf Devletleri'ne karşı bir destan yazılmıştır.

 

1 . Kilitbahir Kalesi

“Denizin Kilidi” anlamına gelen Kilitbahir Kalesi (Kilidü'l-bahr), gemilerin giriş-çıkışının kontrol edilmesi ve top atışlarının isabetli bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla, 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale Boğazı’nın en dar yerine yaptırılmış 2 kaleden biri olma özelliğini taşımaktadır.

 

2. Namazgah Tabyası

Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasına yaptırılan ilk ve en büyük tabyadır. 26 adet bonetten oluşan Namazgâh Tabyası, Merkez Tabya niteliği kazanmış olup Çanakkale Savaşları’nda 4. Ağır Topçu Alayı’nın karargâh merkezi haline gelmiştir.

 

3. Seyit Onbaşı Anıtı & Rumeli Mecidiye Tabyası (Şehitliği)

II. Abdülhamit döneminde yapıldığı bilinmektedir. İtilaf Donanması tarafından açılan ateş sonucu bataryada görevli 16 Er şehit olmuştur. Ayrıca, bu tabya Seyit Onbaşı'nın 190-215 kiloluk mermiyi kaldırdığı tabyadır.

 

4. Şehitler Abidesi

1915 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırılmıştır. Dört ayak ve bir kubbeden oluşan 41,7 metre yüksekliğindeki yapı, Feridun Kipİsmail Utkular ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmıştır. Temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılmış, 21 Ağustos 1960 tarihinde ise ziyarete açılmıştır.

 

5. Ertuğrul Koyu/ Yahya Çavuş Şehitliği

İngilizlerin 25 Nisan 1915 tarihinde çıkarma harekâtı düzenlediği 5 koydan birisidir. Ertuğrul Koyu'nda yaşanan çatışmada, 10. Bölük Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Bey ağır yaralanarak savaş dışı kalmıştır. Bunun üzerine, bölüğün en kıdemli Erbaşı olan Yahya Çavuş komutayı eline alarak İngilizlerin Alçıtepe’ye ulaşmasını engellemiş ve muharebelerin seyrini zafer yönüne çevirmeyi başarmıştır.

 

6. 1915 Hilal-i Ahmer Hastane Sergisi

Hilâl-i Ahmer (Kızılay) Cemiyeti, Çanakkale Savaşı sırasında cephe ve cephe gerisinde kurduğu seyyar hastaneler ile önemli rol oynamıştır. Sergide, doktor, hasta bakıcı ve diğer sağlık çalışanlarının Hilal-i Ahmer hastanelerinde yaralı asker ve sivillere sağlık hizmeti verirken çekilmiş dönem fotoğraflarından esinlenilerek yapılmış bal mumu heykelleri yer almaktadır.

 

7. Anzak Koyu

Çanakkale Savaşı sırasında Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerin çıkarma yaptığı 600 metre uzunluğundaki koy olma özelliğini taşıyan plaj, çıkarmadan sonra Anzaklar için ana üs konumu haline gelmiştir.

 

8. Mehmetçiğe Saygı Anıtı

Kabatepe-Conk Bayırı yolu istikametinde, Albayrak Sırtı üzerinde yer alır. Anıt, bir Türk askerinin yaralı bir Avustralyalı Subayı kendi siperlerine taşıdığı anı canlandırmaktadır.

 

9. Kanlısırt Kitabesi

25 Nisan 1915 tarihinde Anzakların eline geçen bölge, Yarbay Şefik Aker komutasındaki 27. Alay’ın karşı taarruzu ile geri alınmıştır. Türk birlikleri tarafından 18-19 Mayıs gecesi saat 03.30’da düzenlenmiş olan gece taarruzu ile en kısa sürede en ağır zayiatı (10.000’e yakın) verdiğimiz kritik mevzilerden birisi olmuştur.

 

10. 57. Alay Piyade Şehitliği

19. Tümen’e bağlı 57. Alay, Arıburnu Cephesi’nde ilerleyen Anzak askerlerini ilk karşılayan ve geri püskürten Türk kuvvetidir. 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, bu cephede önderlik ve cesaret vasıfları ile öne çıkmış olup “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum,’’ emrini vermiştir.

 

11. Conk Bayırı

Çanakkale Savaşı'nın en kanlı çatışmalarından biri olarak tarihe geçen Conk Bayırı Muharebesi’nin yaşandığı mevkidir. 7 Ağustos 1915 tarihinde Anzak ve İngiliz birliklerinin Osmanlı mevzilerine taarruzlarıyla başlayan Conk Bayırı Muharebesi, 10 Ağustos 1915’te Mehmetçiğin ve Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in büyük mücadeleleri ile kazanılmıştır.

 

12. Bigalı Köyü Atatürk Evi

Çanakkale Kara Savaşları sırasında Yarbay Mutafa Kemal'in 19. Tümen Komutanı olarak Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyüne gelmiştir. 19-25 Nisan tarihleri arasında karargâh amacıyla kullanılan yapı daha sonradan müzeye dönüştürülmüştür.  

Hizmet Detayları

Turizm D2 ya da B2 Belgeli Lüks Araç ile Ulaşım
Rehberlik Hizmeti
Feribot Geçiş Ücretleri
Müze ve Ören Yeri Giriş Ücretleri
Öğle Yemeği (Izgara Köfte, Pilav, Patates, Yeşillik, Ayran, Su)
Tüm Şahsi ve Ekstra Harcamalar

Tur Programı

1
1. Gün

09:00  Buluşma ve  Şehitlik Bölgesi  Hareket

 

10:00  Feribotla Eceabat veya Kilitbahir'e geçiş

 

Gelibolu Yarımadası Güney Cephesi Turu

Kilitbahir Kalesi

Mecidiye Tabyası

Seyit Onbaşı ve Deniz Savaşları

Soğanlıdere Şehitliği

Şahindere Şehitliği ve Gerçek Mezarlıklar

Şehitler Abidesi

Yahya Çavuş Şehitliği ve Ertuğrul Koyu                              

Öğle Yemeği

 

Gelibolu Yarımadası Kuzey Cephesi Turu

Anzak Koyu   

 Mehmetçiğe Saygı anıtı

Kanlı Sırt

Kırmızı Sırt orijinal Siper ve Tüneller           

57. Alay Şehitliği

Conk Bayırı

Bigalı Köyü (Atatürk Evi)

 

17:00– 18:00 Tur bitimi.